BRZY VE VÝLOZE: KRISTÝNA MOJEŠČÍKOVÁ A VENDULA CHALÁNKOVÁ

Po pánském tandemu Lukáš Houdek („Herna“) a Viktor Špaček („Dělám co můžu, aby se to tu zlepšilo“) naplní výkladní skříň galerie Výloha práce dvou výrazných ženských autorek.

Mezi svátky v neděli 28. 12. 2014 proběhne pouliční vernisáž fotografické série „Každodenní emoce“ absolventky opavského Institutu tvůrčí fotografie Kristýny Moješčíkové. Výloha se na měsíc stane „tablem“ s více než 240 autoportréty mladé fotografky, které zachytila v průběhu třičtvrtě roku. Vytrvalost autorčiny sebedokumentace má nádech novoročních předsevzetí a datum vernisáže, které se autorka sama zúčastní, proto není náhodné. „Každodenní emoce“ vystavila frýdeckomístecká rodačka nedávno s úspěchem na expozici „Samorosti“ ve známém pražském prostoru Roxy NOD. Ti z vás, kteří se zúčastnili bystřického čtení Petra Šabacha a Ivany Myškové a měli to štěstí si pořídit knihu druhé zmiňované autorky, pak Moješčíkovou jako fotografku již znají - její práce totiž zdobí obálku Myškové ceněného debutu „Nícení“. Více o práci Kristýny Moješčíkové naleznete na jejích webových stránkách www.mojekris.net.

Od chvíle, kdy jsme se po roční licitaci dohodli na zápůjčce výkladní skříně, bylo vedle Lukáše Houdka hned jasno o druhém jménu, které pro naši galerii chceme - Vendula Chalánková. Stále populárnější mladá malířka byla zaneprázdněna jinými aktivitami, nyní je ale vše na nejlepší cestě k vernisáži ve Výloze. Chalánkové, rodačce z nedalekých Troubek, se mezitím dostalo širší pozornosti ve formě třístránkového portrétu v týdeníku Respekt (stejné pozornosti se mimochodem dostalo v létě i Houdkovi, částečně i díky jeho bystřické Herně). Chalánková je populární především pro humor, který je obvyklou příměsí jejích prací - ať už se jedná o její obrazy elektrospotřebičů, vytvoření gauče z velkých tašek naplněných senem z vlastní zahrádky, výšivky SMS zpráv nebo autorské komiksové stripy sarkasticky nahlížející na partnerské vztahy, kterými pokryla billboardy v Ústí nad Labem. Chalánkové svéráz nebude vyhovovat všem (můžete se ostatně „otestovat“ sami na stránkách vendulachalankova.cz), jedná se ale bezpochyby o výraznou tvář tuzemského mladého umění. Vernisáž plánujeme na únor 2015.

Galerii Výloha provozuje jako jednu ze svých aktivit bystřický Okrašlovací a zábavní spolek. 

***

Chcete nás podpořit?

Budeme rádi, když přispějete na naši činnost:

2000388454/2010 

Darovací smlouva ke stažení zde