Bystřická pouliční galerie představí osudy dětí z dětských domovů

Bystřická pouliční galerie Výloha bude od půlky dubna konfrontovat kolemjdoucí s tím, co prožívají děti z dětských domovů. V pátek 15. 4. od 17:00 proběhne před Výlohou vernisáž s názvem „Hlasy ohrožených dětí“. Vystaveny budou ukázky z připravované komiksové trilogie, která představuje osudy a pocity třech dětí se zkušeností života v dětském domově.

Za komiksy stojí autoři seskupení pod hlavičkou Ašta šmé, kteří si formát komiksových románů založených na podrobných biografických rozhovorech s ne/obyčejnými lidmi vyzkoušeli již při práci na oceňované sérii O přibjehi. Ta se dočkala ceny Muriel za nejlepší komiksový scénář roku 2010 (kniha Albína) a souhrnného vydání ve Francii.

Tvůrci komiksu svůj postup a aktuální téma osobně představí nejen na vernisáži. Chystají rovněž debatu s dětmi v bystřickém dětském domově a workshop o tvorbě komiksu pro žáky výtvarného oboru bystřické „lidušky“, který povede výtvarník Marek Pokorný, ilustrátor jednoho dílu chystané trilogie.

Na samotnou vernisáž naváže debata s tvůrci komiksu, mezi kterými bude i Michal Ďorď, člen organizace Vteřina poté, která se zaměřuje na děti opouštějící dětské domovy. Michal Ďorď při této práci může těžit z vlastních zkušeností, neboť sám v dětském domově vyrostl. Jeho příběh je zároveň jedním z osudů představených v rámci série Hlasy ohrožených dětí.

„Naše komiksy chtějí oživit debatu ohledně péče o děti v nouzi o jeden dosud spíše opomíjený hlas – samotný hlas dětí, které různými formami péče prošly. V Bystřici funguje dětský domov a nedaleko se nachází rovněž SOS dětská vesnička, tedy další instituce podstatná pro debatu o péči o ohrožené děti. Prezentací ve Výloze můžeme oslovit lidi, kteří mají s naším tématem bezprostřední zkušenost. Byla bych ráda, kdyby na vernisáž přišli a mohli s námi a s dalšími návštěvníky diskutovat,“ vysvětluje jedna ze scénáristek komiksu Markéta Hajská ze spolku Ašta šmé.

Chcete nás podpořit?

Budeme rádi, když přispějete na naši činnost:

2000388454/2010 

Darovací smlouva ke stažení zde