LITERÁRNÍ SOUTĚŽ S KINEM PO O

Od podzimu 2017 pořádá bystřický Okrašlovací a zábavní spolek sérii odpolední s filmem pro děti a jejich dospělé s názvem Kino po O. Každý film je obohacen o tematický předprogram, celou akci doprovázejí další jednotlivé akce zaměřené především na děti na prvním stupni základních škol v Bystřici pod Hostýnem a okolí.

U příležitosti prosincové projekce filmu Nekonečný příběh, klasické adaptace fantasy románu Michaela Endeho, vyhlásil spolek literární soutěž pro děti, jejíž výsledky si na dalších stranách můžete přečíst. Děti měly po svém navázat na první dvě věty prvního románu Michaela Endeho.

Soutěže se zúčastnily děti ze škol v Bystřici, na Chvalčově, ve Slavkově a na Rusavě. Celkem se sešlo 80 příspěvků, 62 od dětí z prvního stupně (3. – 5. třída), osmnáct od dětí na druhém stupni.

Některé děti psaly svůj příspěvek v rámci výuky češtiny, jiné doma, z některých příběhů je poznat, že nejsou prvními literárními pokusy autorů, jiné jsou pravděpodobně prvotinami. Některé texty rozvíjejí co nejvíce z toho, co zazní v prvních větách, jiné se od prvních vět naprosto odpoutají a jdou si vlastním směrem. Pro všechny příběhy a začátky příběhů platí ale to, že z naprosto stejných úvodních vět vyroste díky fantazii dětí malých i odrostlejších něco zcela odlišného.

Přejeme ničím nerušené zkoumání osmdesáti různých cest, které mají společný začátek, ale končí každá jinde…

PS: Soutěž vyhodnotili paní učitelka Eva Mikešková, paní knihovnice Martina Charvátová, paní učitelka výtvarného oboru ZUŠ Štěpánka Maliňáková a pan loutkoherec Karel Krabat Žákovský. Každý z nich měl vybrat svých pět favoritů za třeťáky, čtvrťáky, páťáky, šesťáky a nakonec souborně za sedmáky, osmáky a deváťáky. V neděli 19. 2. oceníme hlavní cenou všechny, na kterých se shodli tři nebo čtyři hodnotitelé, drobnými cenami pak všechny ty, které vybrali alespoň dva hodnotitelé. Všichni účastníci soutěže ale mají lístek na film Červená želva za korunu – stačí se u pokladny prásknout. Doufáme, že přijdete.

Hlavní ceny – poukazy na stažení audioknih z vydavatelství One Hot Book– získávají: Ondřej Čáp, Markéta Hnilicová, Filip Kopřiva, Helena Kubíčková, Anna Mikšánková, Nela Pumprlová, Barbora Řeháčková, Lenka Skácelová, Vašek Symerský, Andrea Šubová aLenka Vyhlídalová.

Drobné ceny – knihy z vydavatelství Albatros – v neděli obdrží: Antonín Bouchalík, Jana Doleželová, Matěj Dvorský, Štěpán Jakubec, Terezie Jemelková, Aneta Khürová, Jiří Kocvrlich, Matěj Kolařík, Adéla Kulichová, Radim Němec, Michal Ondroušek a Pavlína Pořízková.

***

KinoPoO2016-17_LiterárníSoutěž.pdf (5711789)

Chcete nás podpořit?

Budeme rádi, když přispějete na naši činnost:

2000388454/2010 

Darovací smlouva ke stažení zde