PETR ŠABACH A IVANA MYŠKOVÁ VÁM BUDOU ČÍST NA SOKOLOVNĚ

Zajímavé srovnání nabídne literární podvečer, který proběhne 10.9. v bystřické Sokolovně. Jeden z nejznámějších a nejpopulárnějších českých spisovatelů Petr Šabach zde osobně uvede oceňovanou debutantku Ivanu Myškovou. Oba autoři přečtou ukázky ze svých textů.

Petr Šabach je širší veřejnosti známý především jako autor humoristických románů a povídek, které se nejednou staly předlohou pro filmové zpracování (např. Šakalí léta, Pelíšky nebo Občanský průkaz). Šabach rovněž vyučuje tvůrčí psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého.

Právě zde se setkal s Ivanou Myškovou, pozdější literární redaktorkou českého rozhlasu Vltava, která na sklonku roku 2012 debutovala novelou Nícení. Kniha byla vyzdvihována odbornou kritikou a na český literární debut se nezvykle dočkala několika dotisků.

„Petr nebyl mým učitelem psaní, ale spíš čtení. V dejvické hospodě Na Slamníku mě jako začínajícího veřejného ,čteče´ povzbudil natolik (a byl to parádní tah), že dnes už pomalu víc čtu, než píšu,“ shrnuje vztahy obou literátů Myšková. „Tak teď za trest budeme číst spolu!,“ dodává debutantka ironicky.

Existuje „ženské“ a „mužské“ psaní? Je složitější do literárního povědomí prorazit nebo se v něm udržet? Představují si autoři nějak své čtenáře a korigují vzhledem k nim svůj natolik odlišný literární styl? Jakou váhu přisuzují v litrárním díle jazyku a jakou dobře vystavěnému příběhu? Setkání v mnohém ohledu odlišných literátů může vést i k těmto otázkám. Na samotné autorské čtení bude navazovat debata s autory a autogramiáda jejich knih.

Pro ty, kterým by v návštěvě autorského čtení bránily rodičovské povinnosti, zajistí hlídání dětí v areálu Sokolovny personál rodinného centra Knoflík.

Přijďte ukázat, že o akce podobného druhu mají lidé v Bystřici zájem! Těšíme se na vás!

***

Chcete nás podpořit?

Budeme rádi, když přispějete na naši činnost:

2000388454/2010 

Darovací smlouva ke stažení zde